על פי החוק, אישה זכאית לעבור הפלה יזומה (מסיבה רפואית או שלא מטעמים רפואיים טהורים) בכפוף לוועדה. בישראל פועלות וועדות רבות שנמצאות בבתי החולים הציבוריים וכן במרכזים רפואיים שונים. ביכולתך לפנות לאחת הוועדות, כאשר חשוב לדעת שלא בכל מקום סמכויות זהות. ישנם בתי חולים שבהם סמכויות הוועדה נרחבות, לדוגמא בכל מה שקשור עם הפסקת היריון כאשר גיל העובר מתקדם יחסית.
לאיזו וועדה יש לפנות לצורך הפסקת הריון?
מהו הרכב של וועדה להפסקת היריון?
בוועדה להפסקת היריון את נפגשת עם מומחים ואנשי מקצוע שונים. לדוגמא, עובדת סוציאלית, רופאת נשים, אנשי מקצוע נוספים בתחום בריאות העובר והאישה. מטרה חשובה היא להבטיח שאת מבינה את כל ההשלכות ויש לך את המקום לשאול, לברר ולהבין כל דבר שאת צריכה, מבעוד מועד. נקבע כי לפחות אחד מחברי הוועדה (או יותר) יהיה אישה. כמו כן, חייב/ת להימצא רופא גניקולוג ומומחים רפואיים אחרים, לפי העניין.
איך תגיעי מוכנה לוועדה?
מתלבטת? גם בוועדה אפשר להתייעץ
יתכן שאת מרגישה שלמה עם החלטתך לעבור הפלה. יתכן שאת מתלבטת, לא בטוחה או מבולבלת ולא יודעת אפילו אם צריך לעבור גרידה או הפלה בכדורים. שני הדברים טבעיים לחלוטין. כחלק מהוועדה זכותך להעלות שאלות, התלבטויות ולומר כל אשר על ליבך. את לא הראשונה ולא האחרונה, והניסיון של חברי הוועדה יכול בהחלט לסייע בקבלת החלטה שמתאימה לך באופן אישי. לדוגמא, העובדת הסוציאלית תוכל לשוחח איתך עוד לפני הוועדה וגם הרופאים בוועדה יסבירו מניסיונם על השפעות אפשרויות של ההפלה, בהתאם לגילך ולמצב בריאותך.
מי משלם עבור ההפלה?
קבלי את ההחלטה בעצמך ועל דעתך
זכרי כי קבלת החלטה על המשך או הפסקת היריון היא בסופו של דבר שלך. את חופשיה לשאול שאלות, לבקש מידע להתלבט. את יכולה להתייעץ כמובן עם אנשים הקרובים לך, שאת סומכת על דעתם. ככלל, החוק מתיר לוועדה לאשר הפלות לנערות ולנשים, מתחת לגיל 18. הפלות בגילאים מבוגרים יותר יאושרו במידה ומדובר באישה לא נשואה או כאשר מדובר בהיריון מחוץ לנישואין. גם כאשר קיים סיכון לאם או לעובר, הוועדה תאשר את הבקשה.
מתגרשת? המדריך המלא עבור האישה ובחינת זכויותיה בחוק